دوربینهای مدار بسته معمولاً برای نظارت بر اماکن داخلی و خارجی مورد استفاده قرار میگیرند و بسته به شرایط محیط انواع مختلفی دارند. اولین دوربین مدار بسته در سال ۱۹۴۲ توسط ارتش آلمان برای نظارت بر چگونگی شلیک موشک V2 در ایستگاه پرتاب این موشک نصب شد. حدود ۷ سال بعد در آمریکا سیستمهای مدار بسته تجاری به بازار آمد با نام Vericon و جالب توجه است که استفاده از این دوربینها نیازی به مجوز دولتی نداشته است.
اولین دوربینهای تحت شبکه در سال ۱۹۹۶ توسط شرکت "Axis" با استفاده از پایه نرمافزاری لینوکس (Linux) تولید شد، این دوربینها براساس استانداردهای HTTP و RTSP طراحی گردیده بود و از استانداردهای IP و شبکه برای ارسال تصاویر در قالب اطلاعات (Data) استفاده میکرداستفاده از دوربینهای تحت شبکه به علت بالا رفتن قابلیتهای آنها نسبت به گذشته روز به روز درحال افزایش است.
نام گذاری دوربینهای مداربسته قاعده مشخصی را پیروی نمیکند و بیشتر بر اساس شکل ظاهری دوربینها، نوع کاربری و بعضاً نام اختصاصی یک کارخانه است (مانند دوربین مکعبی یا ریگولار که نام گذاری کارخانه کمدکس است). از اینرو در بحث دوربینهای مداربسته نامهایی چون: دام، باکس، جعبهای، صنعتی، بالت، استوانهای، فشنگی، تفنگی، مینیاتوری، پین هول و... .
انواع دوربینهای مداربسته بر اساس نام گذاری معمول بیین دست اندرکاران سیستم مداربسته، تولیدکنندهها و نصابها به شرح ذیل میباشد.
این نوع دوربین مدار بسته را میتوان خاصترین نوع دوربین مدار بسته دانست؛ که ممکن است در تمامی شرایط محیطی ولی در حالتهای خاص استفاده میشود. یکی از ویژگیهای مهم این دوربینهای مدار بسته توابع پردازش تصویری است که در طراحی آنها لحاظ شده است. در مکانها و شرایطی که نیاز به قابلیتهای خاص از قبیل BLC , HLC, WDR, ATR , ATW و ... میباشد بیشتر سراغ دوربینهای صنعتی میرویم. برروی این دوربینها هنگام خرید نه پایه وجود دارد، نه لنز و نه کاور ضد آب و تک تک این اقلام باید به طور جدا گانه تهییه شود. در واقع یکی از قابلیتهای دوربین همین انعطافپذیری بالای آن است. برای شرایط نصب خاص میتوان پایههای خاص، برای فواصل بسیار کم یا زیاد میتوان از لنزهای خاص و یا برای شرایط آب و هوایی خاص کاورهای ضد آب و یا کاورهای دید در شب و یا کاورهای فن دار استفاده میشود.
کاربرد اصلی این دوربینها در محیطهای داخلی و اداری میباشد. اکثر این دوربینها لنزهایی wide ا فاصله کانونی کوچک (۳٫۶ یا ۴ میلیمتر) دارند و بخوبی میتوانند وقتی در گوشهای از اتاق نصب شوند، تمام فضای اتاق را تحت پوشش قرار دهند. این دوربینها بیشتر مواقع بر روی سقف نصب میشوند.
از جمله دوربینهای که دارای تنوع زیاد و کاربرد بیشتر در تجهیز دوربینهای مداربسته حفاظتی هستند نورافکنهای مادون قرمز هستند؛ و از نظر تولید دارای انواع مختلف تجاری بوده و برای دوربینهای دوربرد نورافکنهای حرفهای لیزری مخصوص تولید میشود و این نوع دوربین دارای برندهای مختلف میباشد.
این دسته از دوربینها ی مدار بسته برای محیطهای خارجی طراحی شدهاند. قاب ضد آب این دوربینها قادر میسازد تا در محیطهای بیرونی و با شرایط جوی بد به راحتی کار کنند. همچنین همهٔ این دوربینها قابلیت دید در شب (بااستفاده از مادون قرمز) دارند و میتوانند در شرایط نوری بسیار تاریک به راحتی تصویر برداری کنند.
با استفاده از دوربینهای دید در شب میتوان در تاریکی شب یک شخص را از فاصله ۱۸۳ متری مشاهده کرد دوربینهای دید در شب با توجه به تکنولوژی به کار رفته در آن به دو روش عمل میکنند. ۱ - آشکارسازی تصویر در قسمت پایینی طیف نوری مادون قرمز نور کمی وجود دارد که جمع شده و طوری تقویت میشوند که ما بتوانیم آن را مشاهده کنیم. ۲ - تصویربرداری حرارتی در این نوع طیف نوری مادون قرمز در قسمت بالایی جمعآوری شده و طیف نور به صورت نور منعکمس نشده بلکه به صورت گرما منتشر میشود. اجسام گرم این نور را به اجسام سردتر مثل میز یا یک ساختمان متصاعد میکنند.
در واقع میتوان گفت این دوربینها کاملترین نوع دوربین مدار بسته رنگی که دستگاه کنترلرو کیبورد خاص خود را دارد میباشند، گردان است و لنز زوم دارد، میتواند شدت نوررا تنظیم کند. دورو نزدیک شدن تصاویر را در آن میتوان کنترل نمود روی سقف نصب میشود و تمامی برنامهریزیها و فرامین لازم از طریق کیبورد کوچک و خاص آن قابل اعمال است. هر تصویر را میتوان مجموعهای از نقاط نا پیوسته فرض کرد که در کنار هم قرار میگیرند و مجموعاً یک تصویر را میسازند هر کدام از این نقاط در هر لحظه میتوانند خصوصیات متفاوتی داشته باشند. میتوان مسیری خاص برای دوربین تعریف کرد و دوربین را برنامهریزی کرد تا در هر شرایط زمانی مختلف مسیر و یا نقاط خاصی را تصویر برداری کند.
متفاوت از دوربینهای آنالوگ که رزولیشن آنها با تی وی لاین (TVL) مشخص میشد (تعداد خطوط افقی موجود در تصویر) در دوربینها تحت شبکه رزولیشن به پیکسل عنوان میشود.
به عنوان مثال ۵۲۰ تی وی لاین در یک دوربین آنالوگ با رزولیشن ۷۵۲x۵۸۲ برابری میکند (که در نوع آنالوگ رزولیشن نسبتاً بالایی به شمار میرود)
استفاده از دوربینهای ۲ و ۳ مگاپیکسلی به صورت دوربینهای شبکه به سرعت رایج شده و این دوربینها میتوانند تصاویری به مراتب بهتر از دوربینهای آنالوگ ارائه دهند.
امروزه حتی دوربینهای شبکه با روزلیشن ۱۶ و ۲۰ مگاپیکسل نیز وجود دارد. این دوربینها میتوانند تصاویر را با تمام جزئیاتشان نمایش دهند. از این دوربینها معمولاً برای مشاهده محیطهای پهناور استفاده میشود.
دوربینهای دوربین تحت شبکه اولیه عملکرد مناسبی در نور کم نداشتند و مکانیزم جبرانکننده آنها نیز باعث کاهش تعداد فریمها در تصویر میشد که به یک تصویر بی کیفیت و نامنظم میانجامید.
اما دوربینهای امروزی میتوانند تصویر نسبتاً مناسبی را حتی در نور یک لوکس نیز ایجاد کنند و از نور موجود استفاده مناسب را بکنند و ۲۵ فریم در ثانیه را در هر شرایطی ایجاد کنند. بدست آمده است به این دوربینها اصتلاحا Day&Night میگوییند. هر لوکس به اندازه نور یک شمع محاسبه میشود یعنی دوربینی که در مشخصات آن مثلاً قید شده5. / lux میتواند یک متر مربع را با نور نصف یک شمع روشن کند. هر چه عدد لوکس در مشخصات پایینتر باشد دوربین قدرت بیشتر دارد. م مثلاً دوربینی با قدرت ۵. /. ضعیف تر از دوربینی است که لوکس ان ۱.. /. است.
دوربینهای مداربسته معمولاً طوری ساخته میشوند که با ولتاژ ۱۲ ولت DC کار کنند. از آنجایی که ولتاژ برق شهر ۲۲۰ ولت AC است شما نیاز خواهید داشت تا از آداپتور یا منبع تغذیه برای تبدیل ۲۲۰ به ۱۲ استفاده کنید. منبع تغذیه ۱۲ ولتی را براساس میزان آمپراژ آنها طبقهبندی میکنند. هرچه تعداد دوربینهای بیشتری داشته باشید به تعداد آداپتورهای بیشتر یا یک منبع با آمپراژ بالاتر نیاز دارید.
به صورت عمومی مصرف هر دوربین مداربسته را ۱ آمپر در ولتاژ ۱۲ ولت در نظر میگیرند (مصرف واقعی دوربین معمولاً به نصب این مقدار هم نمیرسد) بنابراین در صورت داشتن ۵ دوربین شما به ۵ آداپتور ۱ آمپری یا یک منبع تغذیه ۵ آمپری نیاز خواهید داشت. در صورتی که دوربین شما دارای چراغهای دید در شب پرقدرت است سعی کنید منبع تغذیه با آمپر بالاتری را در نظر بگیرید. [۱] آسیب دیدن منابع تغذیه در سیستمهای مداربسته بسیار رایج است. دلیل این امر معمولاً، انتخاب منابع بدون توجه به کیفیت آنها و یا با امپراژ پایینتر از استاندارد است. ولتاژ کار دوربینهای PTZ معمولاً متفاوت از دوربینهای عادی است (معمولا ۲۴ ولتی) و ممکن است دارای منبع تغذیه مجزا باشند. [۲]
یکی از نگرانیهای مهم مسئولان شبکه در مورد استفاده از دوربینهای تحت شبکه تأثیر آنها بر روی شبکه و کاهش سرعت آن است. چراکه به ویژه در دوربین رزولیشن بالا حجم زیادی از اطلاعات مربوط به دوربین باید در هر لحظه در شبکه جابهجا شود و با توجه به پهنای باند محدود شبکه این میتواند موجب ایجاد اختلال در شبکه نیز شود.
با این حال شبکههای گیگابایتی امروزی میتوانند به راحتی نصب این دوربینها را پشتیبانی کنند و در صورت ایجاد اختلال باید ظرفیت شبکه را افزایش داد. روش دیگر برای جلوگیری از ایجاد اختلال در شبکه استفاده از کابلهای داده و عدم نصب مستقیم دوربینها به شبکهاست به طوری که تصاویر دارای شبکه خاص خود در سیستم باشند.
این مشکل هم اخیراً با استفاده از فرمتهای متفاوت فشرده سازی مانند (H.264/MPEG۴،MJPEG) حل شده است و به راحتی تا بیش از ۱۰ دوربین مگاپیکسلی در یک شبکه با سرعت ۱۰۰Mb/s در کنار هم کار میکنند. به طور مثال شرکت Brickcom تایوان با استفاده از همین تکنولوژی موفق به ساخت دوربینهای تحت شبکه با فرم ریت ۳۰ هم به صورت کابلی و هم به صورت وایرلس شده است. این شرکت جزو شرکتهای پیشر در ساخت دوربینهای ۳G ساپورت است. این دوربینها به وسیله مودمهای ۳G و سیم کارتهای نسل سوم میتوانند بدون اتصال به شبکههای داخلی بر روی بستر اینترنت تصاویر را در تمام دنیا انتقال دهند. با این امکانات شرکت Brickcom از معدود شرکتهایی است که دوربینهای ۳G را به صورت گسترده تولید کرده است
بیشتر دوربینهای شبکه دارای این قابلیت هستند. به این معنا که میتوانید دوربین را با همان کابل شبکه تغیه کنید و این نیاز به یک کابل اضافه را جهت تغذیه دوربین از بین میبرد.
پیشرفتهای جدید این امکان را فراهم کرده که تجهیزات پر مصرف تر مانند دوربینهای با قابلیت پن تیلت و زوم را نیز بتوان با همان کابل دیتا تغذیه کرد.[۳]
در مقایسه با دوربینهای آنالوگ که به یک کابل جداگانه برای تغذیه نیاز داشتند این قابلیت موجب صرفه جویی در زمان و هزینه کابل کشی خواهد شد.
طبق استانداردهای شبکه طول یک کابل Cat۵ نباید بیش از ۱۰۰ متر شود. با این حال تقویتکنندههایی وجود دارند که میتوانند این مسافت را به ۲۰۰ متر افزایش دهند و با استفاده از تجهیزات پیچیدهتر میتوان این مسافت را تا ۵۰۰ متر نیز افزایش داد.
اما در شبکههای امروزی با استفاده از فناوریهایی مانند فیبر نوری و ارسال بیسیم اطلاعات این محدودیتها عملاً از بین رفته است.
اگر شما بدنبال سیستم امنیتی هستید که محل کار یا منزل خود را نظاره کنید، یکی از تصمیماتی که باید بگیرید انتخاب میان دوربین آنالوگ و IP است. دوربینهای آنالوگ بر اساس دادههای ویدوئی کار میکنند مانند تلویزیون یا دوربین فیلم برداری و یا مانیتور و یک IP Camera بر پایه مبنای دیجیتال یا باینری، دادهها را ارسال مینماید و همانند دیگر تجهیزات تحت شبکه یک آدرس به خود اختصاص میدهد، در دوربینهای IP علاوه بر محیط شبکه داخلی در مرورگرهای وب هم میتوان تصاویر را رصد کرد. حال بیایید یک مقدار دقیق تر به نظرات مخالفان و موافقان نگاه کنیم تا بدانیم کدامیک مناسبترین و بهترین گزینه برای شما میباشد. موافقان دوربینهای آنالوگ:
به طور کلی برای انتقال تصاویر دوربینهای مداربسته از پروتکل IP استفاده میشود. این سیستم قابل استفاده بر روی شبکههای محلی و همچنین شبکه اینترنت میباشد. برای انتقال تصاویر بدون استفاده از اینترنت، باید یک زیرساخت ارتباطی مستقل ایجاد نمود که این زیرساخت میتواند در محیطهای شهری یک لینک وایرلس و در فواصل طولانی یک ارتباط فیبر نوری و یا خط تلفن باشد. با استفاده از شبکه اینترنت نیز میتواند تصاویر را منتقل نموده و کاربر میتواند در هر جای دنیا تصاویر اماکن خود را مشاهده نماید. این تصاویر بر روی مرورگر وب کامپیوتر و نرمافزارهای ویژه دوربین مداربسته بر روی گوشیهای تلفن همراه قابل مشاهده خواهند بود.
با پیشرفتهای انجام شده در مسیر ساخت دوربینهای شبکه امروز این دوربینها تقریبا از همه نظر نسبت به دوربینهای انالوگ دارای برتری هستند.
تنها برتری اصلی دوربینهای انالوگ سادگی و ارزان بودن آنهاست.
در پایین به تعدادی از این مزایا و معایب اشاره خواهیم کرد:
دوربینهای انالوگ ساده هستند: سادگی دوربینهای انالوگ باعث شده که بازه بسیار بیشتری از شرکتها قابلیت نصب این دوربینهای داشته باشند.
این باعث میشود که بیشتر شرکتهای نصب کننده سیستمهای مداربسته شما را به
استفاده از این سیستم ترقیب کنند.
این کار بیشتر به دلیل عدم داشتن اطلاعات کافی در مورد دوربینهای شبکه توسط این شرکتها میشود.
دوربینهای انالوگ ارزان قیمت هستند: همه ما میدانیم قیمت یک محصول میتواند چه وزنه سنگینی در انتخاب آن باشد.
باید بدانید حتی سادهترین و ارزان قیمتترین دوربینهای شبکه به هیچ عنوان از نظر هزینه با دوربینهای انالوگ قابل مقایسه نیستند.
دوربین شبکه دارای تکنولوژی جدیدتری است: تکونولوژی هر محصول دارای یک طول عمر است. به ویژه در زمینه تجهیزات الکترونیکی تکنولوژی به سرعت در حال تغییر است.
امروزه این تغییرات بیشتر در جهت گسترش دوربینهای شبکه در حال حرکت است.
این بدین معناست که پس از گذشت چندین سال دوربینهای انالوگ از رده خارج شده و به صورت یک تکنولوژی قدیمی در خواهد امد.
دوربینهای شبکه محدودیت کیفیت تصویر ندارند: بعدها بیشتر در مورد محدودیت دوربینهای انالوگ صحبت خواهیم کرد.
یکی از مهمترین این محدودیتها محدودیت کیفیت تصویر است.
از نظر کیفیت تصویر دوربینهای انالوگ هرگز نمیتوانند به کیفیتی
بیش از ۷۲۰ × ۵۷۶ دستیابی داشته باشند.
برای دستیابی به تفکیک پذیریهای بالاتر هیچ روش مناسبی به جز استفاده از دوربینهای شبکه
وجود نخواهد داشت.
امروزه با گسترش تکنولوژی شاهد پیشرفتهای چشم گیری در عرصه دوربین مداربسته و سیستمهای حفاظتی هستیم و شاهد آن هسیتم که دوربینهای آنالوگ با کیفیتهای HD و Full HD نیز روانه بازار میگردند که یکی از محبوبترین آنها تکنولوژی HDCVI کمپانی Dahua چین میباشد.
با ورود این تکنولوژیها شاهد بودیم که دوربینهایی با کیفیتهای 720p و 1080P نیز در بستر آنالوگ و همان کابل کشیهای قدیمی تولید شده است که تقریبا هزینهای برابر با دوربینهای آنالوگ قدیمی تر دارد.
برای استفاده از این تکنولوژی نیازی نیست که از کابلهای خاصی استفاده شود و همان کابلهای RG59 سابق توانایی ارسال تصاویر با کیفیت HD را به دستگاه DVR دارا میباشد. نقاط قوت این تکنولوژی محدود به کیفیت نمایش تصاویر نیست و سایر خصوصیات نظیر: حذف نور پس زمینه در تصاویر یا همان WDR گستره گسترده دینامیک و یا تابع BLC که مربوط به تنظیم خودکار کنتراست تصویر میباشد نیز به طور چشم گیری پیشرفت داشتهاند.
تنها نقطه ضعف این تکنولوژی انحصاری بودن آن میباشد که فقط در اختیار کمپانی Dahua میباشد و این امر باعث میشود تا در این تکنولوژی هم شاهد رقابت آن چنانی برای کاهش قیمت و هم پیشرفته تر شدن آن و رفع نواقص احتمالی نباشیم.
پس نتیجهگیری میکنیم که به مرور زمان همانطور که این تکنولوژی در حال کنار زدن تکنولوژیهای سابق نظیر HD-SDI است پس تکنولوژی دیگری نیز برای کنار زدن این تکنولوژی به بازار خواهد آمد و آن تکنولوژی قطعاً HDTVI میباشد که در حال حاضر وارد مرحله تولید انبوه نرسیده است اما دیگر بحث انحصاری بودن را ندارد و قطعاً این امر باعث میشود تا رقابت بر سر تولید این تکنولوژی منتج به کاهش قیمت این محصول و تولید انبوه آن از سوی تولیدکنندگان باشد.
«ویکیپدیای انگلیسی (IP Camera)».
برچسب های مهم