لنز دوربین های مداربسته از لحاظ مکانیزم کار و نوع کاربری به انواع زیر تقسیم می شوند:
1. لنزهای ثابت یا fix
2. لنزهای متغیر (فاصله كانونی قابل تنظیم)
3. لنزهای موتور دار
چرا انتخاب لنز در راه اندازی سیستم دوربین های مداربسته دارای اهمیت زیاد می باشد؟
CCD و یا همان حسگر تصویر نور را توسط لنز پردازش می کند و تبدیل به پالس های الكتریكی کرده و سپس آنها را به DVR می فرستد، DVR با یک روش و پروتکل خاص این پالس ها را دریافت و دوباره تبدیل به تصویری قابل نمایش برای انسان می کند.
اگر نوری که به CCD برسد ضعیف باشد تصویر بی کیفیتی را مشاهده خواهید کرد.
برای مثال اگر از یك دوربین مداربسته بسیار حرفه ای با وضوح تصویر بسیار بالا استفاده شود وقتی نور مناسبی از سمت لنزبه CCD نرسد ، مسلم است که CCD نمی تواند تصویر با کیفیتی ارسال كند چرا كه تمام نوری كه به CCD می رسد از لنز عبورخواهد کردو اگر لنز بی کیفیت باشد ،خواص، شكست، چگونگی نوری که از آن عبور می کند تغییر كرده و باعث می شود که CCD بر اساس ورودی های غلط، تصویر نامناسبی را ارسال كند.
پساز انتخاب لنز مناسب از نظر كیفیت نوبت به انتخاب لنز مناسب از نظر زاویه و عمق دید می شود، یكی دیگر از مواردی كه در انتخاب لنز دوربین مداربسته دارای اهمیت است انتخاب لنز با فاصله كانونی مناسب است چرا كه فاصله كانونی لنز بیان گر زاویه و عمق دید لنز است كه هر چه این مقدار بیشتر باشد عمق دید لنز بیشتر و هر چه كوچكتر باشد زاویه دید لنز بیشتر خواهد بود.
هر چهزاویه دید بالاتر باشدعمق دید پایین تر می آید و هر چه زاویه دید پایین تر بیاید عمق دید بالاتر می رود.
لازم به ذكر است لنز wide به دلیل زاویه دید بالا انتخاب می شود نه به دلیل عمق دید پایین و به همین ترتیب لنز های tele (لنزهایی با فاصله كانونی بالا) به دلیل عمق دید بالا.
لنز های Wide بخاطر زاویه دید زیاد انتخاب می شوند اما لنزهای tele به خاطر عمق دید بالا
در همه لنز ها قسمتی با عنوان آیریز (iris) وجود دارد كه وظیفه تنظیم نور عبوری از لنز (در ساعات مختلف شبانه روز) را به عهده دارد. در بعضی لنز ها، آیریز به صورت خود كار تنظیم می شود و به آن Auto iris هم می گویند ودوربین هایی كه از این نوع لنز ها استفاده می كنند قادرند در تمامی ساعات شبانه روز تصویری بسیار واضح و ایدهآل را به DVR ارسال كنند. در بعضیدیگر از لنزها آیریز به صورت دستی تنظیم می گردد که به آن manual iris هم می گویند و دوربین های مداربسته ای كه از این سری لنز ها استفاده می كند فقط می توانند در نوری تصویر شفاف و واضح ارائه دهند كه آیریز آن ها بر اساس آن نور تنظیم شده باشد.
لنز های ثابت (Fix) دوربین مداربسته
لنزهایی كه فاصله كانونی آنها ثابت باشد که این باعث می شود عمق و زاویه دید كاملا ثابتی را داشته باشند، لنز های ثابت می نامند . این لنزها با یك عدد بر اساس میلیمتر نمایش داده می شود. برای مثال لنز ثابت 2.8 mm
واضح است لنز های فیكس در مواقعی انتخاب می شوند كه زاویه و عمق دید مناسب کاملا مشخص باشد.
لنزهای متغیرِ دوربین مداربسته
فاصله كانونی در این نوع لنز ها متغییر بوده و که این موضوع باعث می شود زاویه دید و عمق دید متغییری را در بازه فاصله كانونی داشته باشند.
برای مثال لنز های 5~50 كه فاصله كانونی آن از 5mm تا 50mm می باشد.
همه لنز های متغیر یك فاصله كانونی اولیه دارند و یك فاصله كانونی ثانویه كه اینها فاصله دو عدسی لنز از یكدیگر را نمایش می دهد.
منظور از لنز 5~50 یعنی فاصله كانونی لنز از 5 میلیمتر تا 50 میلیمتر قابل تغییر و تنظیم است .
تمام لنزهای متغیر دارای دو اهرم هستند كه یكی این اهرم ها مربوط به تغییر مكان عدسی دوم (فاصله كانونی) بوده و اهرم دیگر مربوط به تنظیم فاصله عدسی اول تا CCD (تنظیم وضوح و شفافیت تصویر) می باشد
کاربرد لنز های متغبر بیشتر در زمانی است که در هنگام طراحی اولیه قادر به انتخاب دقیق زاویه دید و عمق دید مناسب نباشیم و
میزان بزرگنمایی در لنزهای motorize [دقیقا مشابه لنزهای varifocal] به صورت تجاری و در بین عوام از فرمول زیر محاسبه می شود.
برچسب های مهم